Despre Museum of Senses de pe internet
Ce sunt simturile?
Simtul:
Perceptia fiziologica a organismului uman in stransa legatura cu sistemul
senzorial. Amestecul lor este ceea ce ne fascineaza in viata de zi cu zi.
Imagineaza-ti
o masa delicioasa. "Practic, ai nevoie doar de gust, dar vederea, mirosul
si uneori chiar atingerea pentru a creea o experienta gurmanda." Sau
imagineaza-ti ca esti impreuna cu persoana iubita. "Vederea ta este
fascinata, dar mirosul, atingerea, gustul, auzul ... toate aceste simturi se trezesc
la viata cand sunteti impreuna."
Tindem
sa ne traim viata bazandu-ne pe afirmatii prestabilite. "Acest aliment are
un gust bun. E un costum frumos. Aceste flori miros frumos." Dar stim ca
viata noastra inseamna mai mult decat fapte. "Ma simt bine in acest loc.
Am un sentiment rau cu privire la aceasta persoana", etc.
Pe
langa simturile noastre de baza, avem tendinta sa simtim multe alte lucruri.
Unii o numesc intuitie, altii o numesc sentiment. Nu este important cum o
denumim. Ceea ce conteaza este experienta traita atunci cand simturile noastre
sunt trezite !
Trezeste-ti
simturile si simte mai mult la Museum of Senses!
Cate
simturi exista?
Cele
mai cunoscute sunt cele 5 simturi de baza, dar majoritatea sunt de acord ca
oamenii au mult mai multe decat atat. Se pare ca exista cel putin noua simturi
diferite, iar majoritatea cercetatorilor cred ca exista mai mult de douazeci si
unu.
Auzul
- un simt care percepe si distinge sunetele. Urechea umana poate percepe
frecvente de la 20 Hz (un sunet puternic) si chiar 28.000 Hz si sunete foarte
inalte, cu un volum de intensitatea de la 5 la 15 decibeli. Urechile pot
detecta modificari la o inaltime de 0,03% in anumite intervale de frecventa.
Oamenii care au un auz absolut pot identifica cu precizie fiecare nota de pe
scara muzicala. Liliecii si delfinii pot detecta frecvente mai mari de 100.000
de cicluri pe secunda.
Vederea
- este probabil cel mai dezvoltat simt la omului. Este foarte important pentru
supravietuire. De exemplu, atunci cand un pericol este perceput cu ajutorul
vazului, cum ar fi atacul unui animal salbatic sau o masina care se apropie cu
viteza mare, oamenii reactioneaza intuitiv si se protejeaza, fara sa stea pe
ganduri. Cand vederea devine blocata sau incetosata, toate celelalte simturi
sunt alertate.
Mirosul
- acesta este simtul care percepe si distinge mirosurile. Spre deosebire de
multe animale, simtul mirosului este mai putin dezvoltat la om. Ca specie, nu
depindem de el pentru a gasi alimente, pentru a ne proteja impotriva unor dusmani
specifici sau pentru a gasi un partener.
Atingerea
– acest simt percepe contactul sau presiunea asupra pielii. Se disting anumite
caracteristici si calitati ale acestora, cum ar fi forma, dimensiunea,
rigiditatea, moliciunea sau temperatura.
Gustul
- acesta este simtul care identifica arome prin papilele gustative de pe limba,
organul muscular situat in interiorul gurii. Fiinta umana este capabila sa
perceapa o gama larga de arome, ca raspuns la o combinatie de diferiti stimuli,
inclusiv textura, temperatura, mirosul si gustul. Alimentele pot fi dulci sau
sarate, acre sau amare. Detectarea acestor arome este functia papilelor
gustative.
Pe
langa cele cinci simturi de baza, multi teoreticieni sustin ca exista si mai
multe.
Mancarime
- acesta este simtul prin care percepem furnicaturile sau iritarea pielii, un
sentiment care va face sa va doriti sa scarpinatii zona afectata. Mancarimile
pot aparea in intreg corpul sau doar intr-un singur loc, dar stimulul vine din
interior.
Proprioceptie
- aceasta este capacitatea de a percepe stimulii care decurg din interiorul
corpului in ceea ce priveste pozitia, miscarea si echilibrul. De exemplu,
pentru a afla daca o persoana este in stare de ebrietate, cereti-i sa inchida
ochii si sa-si atinga nasul cu degetul aratator. Daca o persoana a consumat
mult alcool, nu poate face acest lucru, deoarece inhiba simtul inconstient al
proprioceptiei.
Magnetoreceptie
- aceasta este abilitatea unor lucruri vii de a detecta directia si de a simti
campul magnetic gasit in cristalele unui mineral natural, magnetit, obtinand
informatii despre altitudine si locatie. Oamenii au depozite de materiale
magnetice in osul etmoid al nasului si exista semne ale unor magnetoreceptoare.
Termoceptia
- acesta este mijlocul prin care percepem temperatura ambianta, deoarece pielea
are doua tipuri de receptori, una pentru rece / menta si una pentru fierbinte /
picant. Intr-o lume in care formele de viata sunt atat de sensibile la
temperatura, acest simt este fundamental. Intre zero absolut si sute de
milioane de grade care exista in diferite parti ale universului, putem
supravietui doar intr-o banda termica scazuta. Cateva grade mai mult sau mai
putin ne-ar putea omora.
Nociceptia
- aceasta este abilitatea organismului de a detecta daunele potentiale, adica
codarea si prelucrarea stimulilor nocivi in sistemul nervos. Nociceptia este
impartita in trei tipuri de durere: cea a organelor, a oaselor si a pielii.
Echilibroceptia
- sentimentul de echilibru este unul dintre simturile fiziologice. El permite
oamenilor si animalelor sa mearga fara sa cada. Unele animale sunt mai bune
decat oamenii. De exemplu, pisicile, care pot merge pe un gard subtire folosind
urechea interna si coada pentru echilibru. Prin intreruperea simtului de
echilibru, pot sa apara ameteli, dezorientare si vertij.
Foamea
- toate fiintele umane se nasc cu un sentiment innascut de foame. Un copil
plange neincetat daca este infometat si nu se opreste pana aceasta nevoie nu
este satisfacuta. Din ziua in care ne-am nascut, oamenii folosesc acest simt
tot timpul pentru toata viata.
Setea
- monitorizeaza constant organismul si cantitatea de apa existenta pentru o
functionare optima. Putem supravietui doar pentru o perioada scurta fara apa.
Setea serveste ca o reamintire automata a acestui fapt si, prin urmare, joaca
un rol crucial in mentinerea noastra in viata.
Mecanoreceptorii
- receptorii de intindere, sau mecanoreceptorii, raspund la distensia
diferitelor organe si muschi. Efectul sau poate fi perceput cand mancam si avem
stomacul plin, cand stim ca este timpul sa mergem la baie sau cand plamanii
nostri se umplu cu aer.
Chemoreceptorii
- principalele simturi care depind de chemoreceptori la om sunt gustul si
mirosul. Dar exista, de asemenea, chemoreceptori interni care monitorizeaza
nivelul sanguin al dioxidului de carbon si regleaza reflexul respiratiei.
Acestea permit corpului uman sa se apere impotriva potentialelor pericole de
varsaturi in caz de otravire sau sufocare atunci cand exista un agent care
afecteaza sistemul respirator.
Timpul
- toate fiintele umane dezvolta un sentiment de timp, care este legat de ceea
ce diferitele simturi comunica reciproc despre lumea exterioara. Cu toate
acestea, oamenii isi proceseaza sentimentul de timp diferit. Un minut in
scaunul dentistului poate parea o eternitate, in timp ce o ora cu persoana
iubita poate fi perceputa ca un minut.
Kinestezia
- acestea sunt senzatiile care sunt transmise din toate punctele corpului catre
sistemul nervos. Ele sunt in primul rand preocupate de perceptia miscarii si ne
ajuta sa intelegem echilibrul, spatiul si timpul. Acestea acopera doua tipuri
de sensibilitate, sensibilitate viscerala interoceptiva si sensibilitate
proprioceptiva sau posturala, care se afla in articulatii si muschi si care are
rolul de a reglementa actiunile coordonate voluntar necesare pentru a efectua
orice deplasare a corpului.
Sinestezia
- nu toti oamenii au acest simt dezvoltat. Se refera la perceptia mirosurilor
cand ascultati muzica sau cand auziti un anumit cuvant sau chiar mirosul si
gustul culorilor. Adica este perceptia sau interferenta in comun a diferitelor
tipuri de senzatii, de simturi diferite in acelasi act perceptiv. Un
sinestezic poate, de asemenea, sa auda
culori, sa vada sunete si sa perceapa senzatii de gust atunci cand atinge un
obiect cu o anumita textura.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu